Fietsersbond blij met voortgang Hart voor Malden

In Heumen heeft de gemeenteraad deze zomer besloten om de plannen voor het Hart voor Malden, zoals die door het college zijn voorbereid, te omarmen. Het programma bestaat uit een aantal projecten die gefaseerd kunnen worden uitgevoerd maar wel met elkaar verbonden zijn, maar uiteindelijk allemaal gezamenlijk leiden tot een kloppend hart van het dorp Malden. Ook de Fietsersbond heeft actief geholpen bij het maken van de plannen, uiteraard vooral denkend vanuit de fietsende medemens.

Van al de plannen zijn vooral de plannen voor herinrichting van het Zuidplein belangrijk voor de Fietsersbond in de gemeente Heumen. Want hoewel Malden een dorp is waar het goed fietsen is, toch is er één heel groot knelpunt waar het de fietsveiligheid betreft. Het fietspadennetwerk, dat vanuit verschillende wijken in het dorp loopt tot in het centrum van Malden, is namelijk tot op de dag van vandaag niet écht af.

De huidige situatie heeft toch wat weg van een nooit afgemaakt fietspadenplan. Vanuit iedere hoek van het dorp kan de fietser over fietspaden (veelal vrijliggend) geraken tot bíjna in het centrum. Het laatste stukje naar het winkelcentrum toe, echter, moet de fietser, zeker die fietser die vanuit de zuidkant komt, een gevaarlijke oversteek maken over de Groesbeekseweg, en vervolgens, al uitlaatgassen inademend, 300 meter laveren tussen openslaande autodeuren, in- en uitparkerende auto’s, ladende en lossende vrachtauto’s, en ineens afslaande automobilisten die een vrij plekje hebben gezien op de parkeerplaats, en doodsbang zijn dat iemand anders er eerder is.

Ook op de weg terug van de winkel richting de zuidoostelijke wijken van Malden, is het weer niet fijn voor de fietsers. Na de survivaltocht over de Ericastraat, wacht daar wederom de Groesbeekseweg. Op drukke tijdstippen is deze ‘driebaansweg’ met doorgaand verkeer voor minder mobiele fietsers (zowel jong als ouder), niet veilig over te steken.  

Leden van de fietsersbond in de gemeente hebben in de klankbordgroep reeds actief meegedacht bij het tot stand komen van de plannen zoals die nu door de Heumense gemeenteraad zijn goedgekeurd. Het plan voor de herinrichting van het Zuidplein gaat als eerste worden uitgewerkt. Als de plannen doorgaan zoals die nu op papier staan, zou dat de veiligheid voor fietsers en voetgangers rondom het winkelcentrum flink verbeteren: fietsoversteken met voorrang over de Groesbeekseweg (1 en 2 op de afbeelding), de Ericastraat wordt fietsstraat (3), en het parkerende autoverkeer wordt gescheiden van het fietsverkeer door de auto’s richting het parkeerterrein niet meer via de Ericastraat te laten rijden (4).

Winstpunten voor de fiets in houtskoolschets Hart van Malden

Uiteraard zal de fietsersbond ook de definitieve planvorming in de Heumense raad kritisch blijven volgen vanuit het perspectief van de fietser, in de hoop dat de Maldense fietser binnenkort écht optimaal kan genieten van het bíjna perfecte fietspadennetwerk.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *