Nijmeegse stoplichten

De gemeente heeft in Nijmegen een aantal “slimme” stoplichten voor fietsers geplaatst. Ze zijn te herkennen aan het knop voor de fietser, geen drukknop maar een knop waar je hand op legt en met de rode tekst “even wachten“.Tevens zijn er detecties om te zien of er een fietser aankomt, zodat het stoplicht daarop kan anticiperen door de fietser een voordeel te geven t.o.v. de auto, voor zover mogelijk natuurlijk.

Recent zijn een aantal van deze “slimme” stoplichten ge-update, met zeer wisselend succes. Rood is “negatief” , groen is “positief”  en zwart is “nog niet te bepalen”.

  • Op de kruising Postweg – Groesbeekseweg – Groenewoudseweg is er nu echt sprake van STOPlichten, maar dan voor iedereen. Lange wachttijden dus en daardoor ongewenst gedrag, zoals sluipverkeer door de wijk Groenewoud. Een “slim” stoplicht, maar niet slim geprogrammeerd.
  • Op de kruising van de Groenestraat met de St Annastraat richting Groenewoudsweg krijgen de vele fietsers ( met name scholieren ) langer groen in de ochtendspits. Dit reduceert de fietsfile en verhoogt de veiligheid.
  • Op de kruising Muntweg – Groenestraat – Wezenlaan krijgen alle fietsers tegelijk groen, maar de inrichting van de kruising (zeg maar de hardware) is totaal ongeschikt voor deze instelling (zeg maar software). Deze goed bedoelde wijziging vermindert de doorstroming en de veiligheid.
  • Op de kruising van de Groenestraat met de Dobbelmanweg is hetzelfde als voorgaande van toepassing, maar deze kruising kan het hebben. Het voordeel is niet zo een-twee-drie te zien.
  • Kruisingen van Archipelstraat met Heyendaelseweg en Groesbeekseweg.

Mogelijk zijn er meer stoplichten aangepast, maar dat is vaak moeilijk te zien. Het valt alleen op als de verandering heel groot is, zowel in positieve als het negatieve zin. Ook moet je een regelmatige gebruiker zijn van die kruising om het te constateren. Wij hebben bovenstaande november 2016 doorgespeeld aan de gemeente en we wachten op een update.

Een vraagje: Kent u ook van deze aanpassingen van stoplichten en hebt u er ervaring opgedaan, zowel positief als negatief. Laat het ons even weten.

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *