Nijmegen genomineerd, maar toch niet als eerste geëindigd

Een nominatie voor Nijmegen, wat geweldig toch! Je denkt bij een nominatie aan iets heel positiefs, alsof je doorgedrongen bent tot de finale van een mooie wedstrijd.  Echter betreft het hier de nominatie voor het programma “De gevaarlijkste wegen van Nederland”. De ‘onvrijwillige’ inzending van Nijmegen was de fietskruising van de Muntweg met de Muntmeesterlaan. Deze kruising is ongeveer anderhalf jaar geleden aangepast als oversteek voor de snelfietsroute Nijmegen-Beuningen. Het aantal aanrijdingen tussen fietsers en auto’s op deze kruising is zo schrikbarend hoog, dat het zelfs een landelijke TV zender niet is ontgaan. De opnames zijn gemaakt door een filmploeg, maar doordat het aantal uitzendingen van 11 naar 8 is terug gebracht is Nijmegen uit de boot gevallen. Ergens in Nederland is het dus nog gevaarlijker.

Hoe nu verder?

In een gesprek met de wethouder hebben we suggesties aangedragen voor een oplossing, zoals:

  • Verbeter het uitzicht van de automobilisten.
  • Verminder de snelheid van de auto’s, met name richting Jonkerbosplein, want de bestuurders hebben meer oog voor de stoplichten dan voor het kruisend fietspad.
  • Zorg dat de fietsers kijken en een niet te hoge snelheid hebben. Veel fietsers hebben alleen oog voor het fietspad.

Hoe dit concreet invullen – wat suggesties ?

  • Verplaats de oversteek ongeveer 7 meter richting het Jonkerbosplein, gebruik gewoon de andere kant van de Muntmeesterlaan.
  • Zorg dat de fietsers ook kijken en geen hoge snelheid kunnen hebben, mogelijk door een lichte bochtstructuur in het fietspad.
  • Huur een verkeersveiligheidsauditor in. Hij kijkt met een frisse blik naar de situatie.

De aanpassingen tot nu hebben in elk geval nog niet het gewenste effect gehad.

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *